Μια επιτυχημένη σχολική ή ακαδημαϊκή χρονιά ευνοείται από ένα προσεκτικό πλάνο, οργάνωση και τη δημιουργία ενός μαθησιακού/εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που αποπνέει σεβασμό και φροντίδα.

Οργάνωση του φυσικού χώρου

Μπορείς να ξεκινήσεις από την οργάνωση του φυσικού σου χώρου. Η απάντηση σε ορισμένες σχετικές ερωτήσεις μπορεί να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις μια πρακτική έννοια αυτής της δεξιότητας. Με άλλα λόγια, τακτοποιείς συχνά τα αρχεία σου στον υπολογιστή, το smartphone, το γραφείο; Ομαδοποιείς τα δεδομένα σου σε φακέλους και ετικέτες που πραγματικά χρησιμοποιείς; Κάνεις συχνά καθάρισμα της τσάντας σου και της ντουλάπας σου; Αν ναι, αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα για να προχωρήσεις στις φυσικές οργανωτικές σου δεξιότητες. Πόσο καλά το κάνεις θα σου επιτρέψει να δαπανάς λιγότερο χρόνο αναζητώντας πράγματα, γιατί ήδη θα γνωρίζεις πού βρίσκονται.

Καθορισμός στόχων και σκοπών

Ο καθορισμός στόχων μπορεί να είναι άλλο ένα χρήσιμο πεδίο δράσης για μια ικανοποιητική σχολική χρονιά. Και όχι μόνο αυτό! Καθορισμός στόχων σημαίνει να έχεις ένα σχέδιο δράσης που θα σε καθοδηγεί και θα σε ενθαρρύνει προς την επίτευξη ενός σκοπού. Αυτό περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των στόχων σου σε μικρότερα βήματα και τον καθορισμό προθεσμιών για αυτά. Οι δεξιότητες καθορισμού στόχων είναι πολύτιμες, καθώς βελτιώνουν την απόδοση και την αισιοδοξία. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη μια ανάλυση SWOT (SWOT σημαίνει Επικείμενες Ευκαιρίες, Αδύναμα Σημεία, Δυνατότητες και Απειλές). Πρόκειται για ένα εργαλείο και τεχνική στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει έναν άνθρωπο να αναγνωρίσει τις δυνατότητές του, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές.

Προτεραιοποίηση

Το επόμενο βήμα που χρειάζεται να ληφθεί υπόψη είναι το πώς θέτουμε στόχους. Η αξιολόγηση μιας εργασίας – το πόσο επείγουσα, σημαντική, ευχάριστη ή χρήσιμη είναι – και η ταξινόμηση αναλόγως, βοηθά στο να ολοκληρώνεις κάθε φορά με τη σειρά αυτές τις εργασίες που πρέπει να παραδοθούν πρώτες.

Λήψη Αποφάσεων

Η λήψη αποφάσεων είναι το επόμενο βήμα ή ενδεχομένως να είναι ακόμη και το πρώτο. Ίσως και το πιο σημαντικό. Είναι το πώς και αν μπορείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα διάφορων και διαφορετικών ενεργειών βασιζόμενος/η σε γεγονότα ή στοιχεία κάνοντας την πιο επωφελή επιλογή. Η κατάκτηση αυτής της δεξιότητας περιορίζει τις πιθανότητες επιπτώσεων από λανθασμένες επιλογές για έναν εκπαιδευόμενο, έναν μαθητή, μια ομάδα, έναν γονιό ή οποιονδήποτε!

Στρατηγική Σκέψη

Η στρατηγική σκέψη είναι μια δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων. Είναι το πώς αναλύεις τις καταστάσεις για να βρεις λύσεις σε προβλήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία ή φάση κι αν βρίσκεσαι. Η στρατηγική σκέψη είναι μια σημαντική δεξιότητα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε πολλές εργασίες σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Σε πηγαίνει από την απλή εκτέλεση των εργασιών στην κατανόηση του πώς συνδέονται με τον στόχο και μεταξύ τους.

Και σε αυτό το σημείο έρχονται δύο ακόμη πολύ βασικές δεξιότητες ανεξαρτήτως αποτελέσματος: Η αυτό-διαχείριση και η αυτό-παρακίνηση ως πνευματική ώθηση. Με άλλα λόγια, θα προχωρούσες ακόμη κι αν δεν είχες κάποιον να επιβλέπει το έργο σου; Η αυτοδιαχείριση περιγράφει τον τρόπο που προγραμματίζεις, διεξάγεις κάτι και λογοδοτείς για το έργο σου. Η αυτό-παρακίνηση είναι η δύναμη που σε ωθεί να συνεχίζεις παρά τις αντιξοότητες. Είναι αυτή η εσωτερική επιθυμία που σε κάνει να θέλεις να επιτύχεις έναν στόχο, ανεξάρτητα από το πόσο αδύνατον μπορεί να φαίνεται αρχικά. Και οι δύο αυτές δεξιότητες είναι κορυφαίες δεξιότητες ζωής, καθώς προωθούν την ηγεσία όχι μόνο στα επαγγελματικά ζητήματα. Προωθούν την ηγεσία της ίδιας σου της ζωής. Προωθούν το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των επιλογών σου και να προχωράς προς αυτές.

Καλή ευόδωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *