ΤΩΡΑ – αν δεν το έχουμε ήδη ξεκινήσει – είναι η ευκαιρία για να ενισχύσουμε συνειδητά το ανοσοποιητικό σύστημα μας – και όχι μόνο –  ενδυναμώνοντας τη χαρά και τα οφέλη της μέσα από την ενίσχυση των ανθρώπινων συνδέσεων και συναντήσεων μας ώστε να παράγουμε τις απαραίτητες ποσότητες για να ζούμε ποιοτικά κάθε μέρα. Εργαζόμαστε λοιπόν σε τομείς, όπως οι ακόλουθοι:

α. επικοινωνία – με όποιον ασφαλή τρόπο θέλουμε – με ανθρώπους που αισθάνονται χαρά κι ευγνωμοσύνη για τη ζωή τους, δηλαδή μετρούν και εμπεδώνουν τις ευλογίες τους. Όχι μόνο να λένε ότι τις μετράνε! Πιο απλά με ανθρώπους που κάνουν λόγια και πράξη «Ευχαριστώ». Ανθρώπους που επιλέγουν ουσιαστική επικοινωνία χωρίς φλυαρίες, κλισέ, τυπικότητες. Αυθεντικά. Συνειδητά και υπεύθυνα.

β. εκπαίδευση στους αληθινά καλούς λογισμούς τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας, δηλαδή εστιάζοντας αγαπητικά σε αυτά που προτιμάμε, θέλουμε, επιλέγουμε αποφεύγοντας να κακολογούμε και να κρίνουμε. Ούτε εμάς ούτε τους άλλους.

γ. επιβράβευση του όμορφου και καλού που συναντάμε, ζούμε, κάνουμε. Αυθεντικά. Όχι αναγκαστικά, εστιάζοντας σε ό,τι καλό υπάρχει μέσα μας και γύρω μας.

δ. περίπατο σε φυσικό φως ή ήλιο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά ημερησίως ή 3 φορές την εβδομάδα, για εσωτερικό «καθάρισμα» και φυσική εκτόνωση.

ε. τήρηση των ωραρίων ύπνου με σκοπό την κάλυψη 7-8 ωρών ημερησίως, για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σε κάθε επίπεδο.

στ. διατροφή σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών ή διατροφολόγων που εμπιστευόμαστε και μας εμπνέουν, έγκυρα και υπεύθυνα, δηλαδή χωρίς «μου είπε κάποιος», «άκουσα κάπου» και άλλα συναφή.

ζ. πίνουμε άφθονο νερό, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού μας και τις οδηγίες των ειδικών.

η. ρουτίνες αγάπης και φροντίδας τόσο από εμάς για εμάς όσο και από εμάς για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά γύρω μας. Για παράδειγμα, ας βάλουμε μουσική ή/και τραγούδια που αγαπάμε κι ας χορέψουμε. Με ή χωρίς παρέα!

θ. καθιέρωση ώρας/ωρών καθημερινής αποφυγής χρήσης διαδικτύου και ψηφιακών  κοινωνικών δικτύων (social media) και σιωπής, κυρίως των λογισμών μας.

ι. καθαριότητα και καλό αερισμό του χώρου που εργαζόμαστε, κοιμόμαστε, καθόμαστε. Βοηθάει επίσης όταν καθαρίζουμε και τακτοποιούμε εμείς οι ίδιοι, κυρίως τα δικά μας αντικείμενα, π.χ. βιβλία, ρούχα, τσάντες, παπούτσια, συρτάρια, ντουλάπια, βιβλιοθήκες, ντουλάπες, αυτοκίνητα.

κ. αποφυγή γκρίνιας και ειρωνείας, καθώς η μουρμούρα και οι “ψαλμωδίες” τέτοιου τύπου αποτελούν σπατάλη ενέργειας και

λ. συστηματική εφαρμογή και εξάσκηση των παραπάνω, καθώς η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και σε αυτή τη διαδικασία!

Συνειδητά, αυθεντικά και υπεύθυνα!

Στέλλα Κοπακάκη

Life & Mindset Coach

AC Associate Member (London)

Senior Professional Member του HIC

Υ. Γ.: Μερικές καλές πρακτικές εφαρμογής και εξάσκησης: α. τρώμε το όποιο γεύμα μπουκιά-μπουκιά, αργά και απολαυστικά. Ευχαριστούμε όποιον το προετοίμασε, φρόντισε για τη δημιουργία του ή μας το προσφέρει, β. συναντάμε φίλους/συγγενείς/γνωστούς σε μικρές ομάδες δίνοντας χώρο και χρόνο στην ουσιαστική επικοινωνία ανοίγοντας την καρδιά ειλικρινά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *