Υπάρχει διαδρομή αυτό-εξάρτησης; Υπάρχει για όλους; Είναι προσωπική και μοναδική ή είναι ίδια για όλους; Μαθαίνεται η αυτό-εξάρτηση;

Τι σημαίνει αυτό-εξάρτηση;

Αυτό-εξάρτηση σημαίνει να πάψω να «κρέμομαι» από τους άλλους. Άλλο χρειάζομαι βοήθεια και άλλο «κρεμιέμαι» από τον άλλο. Άλλο συνεργάζομαι και άλλο «φορτώνομαι» στον άλλο. Στην διαδρομή της αυτό-εξάρτησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του όποιου έργου θέτω τον εαυτό μου στο επίκεντρο αυτής της ανάληψης χωρίς να κατηγορώ τους άλλους ή τις συνθήκες για το αποτέλεσμα. Αναλαμβάνω δηλαδή το ρίσκο του αποτελέσματος και το εκλαμβάνω ως μάθημα για την συνέχεια. Γίνεται;

Η απάντηση είναι: Ναι!

Η συγκεκριμένη coaching διαδικασία «Καλλιέργειας της αυτό-εξάρτησης στην μάθηση» εργάζεται στο «Πώς;» δίνοντας μια άλλη διάσταση στην έννοια της ανάληψης της ευθύνης στη διαδικασία, καθώς μαθαίνω να αυτό-εξαρτώμαι ανακαλύπτοντας την χαρά της μάθησης, την ικανοποίηση της συνειδητοποίησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό.

Αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής βήματα επικέντρωσης: α. Παίρνω την απόφαση, β. Αποκτώ τα εφόδια, γ. Ανακαλύπτω τους όρους και τις συνθήκες, δ. Δοκιμάζω, ε. Βελτιώνω τα εφόδια καθοδόν, στ. Επιβεβαιώνω την απόφαση, ζ. Προχωρώ, η. Αναγνωρίζω τις δυσκολίες, θ. Επαναπροσδιορίζω, ι. Ζητώ κατάλληλη βοήθεια, όπου χρειάζομαι, κ. Εμπιστεύομαι, λ. Τολμώ, μ. Μαθαίνω από το λάθος, ν. Υλοποιώ.

Και οι εξής πυλώνες τοποθέτησης σκέψης: είμαι αυτός/ή που είμαι, αισθάνομαι αυτό που αισθάνομαι, δοκιμάζω αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διόρθωσης αν κάνω λάθος, ψάχνω αυτό που νομίζω ότι χρειάζομαι και παίρνω βοήθεια όπου θέλω.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Σε κάθε σπουδαστή, φοιτητή, εκπαιδευόμενο, εργαζόμενο, επιχειρηματία, άνεργο, που επιθυμεί να «μεγαλώσει» αποκομίζοντας την χαρά της ανακάλυψης, της αυτό-ανακάλυψης και την ικανοποίηση της συνειδητοποίησης της διαδρομής και των εξελίξεων.

Σε κάθε γονιό που επιθυμεί να ενισχύσει την διαδικασία αυτό-εξάρτησης του παιδιού του και του ίδιου φυσικά με σκοπό την χαρά της μάθησης και της ανάληψης της ευθύνης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Βαθύτερη κατανόηση των τρόπων και των τεχνικών ανάληψης ευθύνης, ολοκλήρωσης έργου, υλοποίησης.

Δημιουργία ενός προσωπικού οδικού χάρτη προς άμεση πρακτική εφαρμογή σε θέματα μάθησης, εκπαίδευσης, εργασίας.

Ένα προσωπικό εγχειρίδιο μάθησης για άμεση χρήση και μελλοντική αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *